Prevenirea cariilor dentare și a bolilor parodontale pentru oamenii cu nevoi speciale este o problemă importantă în medicina dentară. Fiecare medic stomatolog are pacienți cu dizabilități fizice sau psihice. În plus, unii pacienți care par a fi sănătoși în alte feluri au carii dentare sau probleme parodontale care continuă să degenereze fără o îngrijire specială.

Dacă acești pacienți primesc doar două examinări anuale convenționale, de obicei starea lor continuă sa devină din ce în ce mai severă, cu eventuale pierderi dentare. Sunt numeroase programe preventive pentru persoanele cu nevoi speciale, dar aceste programe și tehnici trebuie să fie disponibile în practica medicală iar stomatologii trebuie să informeze pacienții despre aceste posibilități.

Acest articol include o identificare a acelor tipuri de pacienți care au nevoi speciale de îngrijire și igienă, precum și o descriere a câtorva metode pentru a-i ajuta să se trateze sau cel puțin să reducă problemele.


Situații ce necesita programe optime de prevenire orala


Pacienți cu dizabilități intelectuale

Pacienții care au dizabilități intelectuale nu ar putea să înțeleagă nevoia de igienă orală sau nu ar putea fi în stare să o efectueze fără ajutorul îngrijitorilor. Adeseori, îngrijitorii nu sunt conștienți de necesitatea prevenției orale, iar ei neglijează să o folosească la cei de care sunt responsabili. Când îngrijitorii sunt învățați despre igiena orală, stomatologii trebuie sa îi instruiască despre metodele pentru igiena orală optimă și cum să asiste pacienții cu nevoi speciale.

Pacienți cu dizabilități fizice

Mulți pacienți nu sunt în stare să îndeplinească o igienă normală din cauza limitărilor fizice. Sunt incluși aceia cu artrită, oamenii în vârstă, oamenii cu o slabă coordonare musculară sau oamenii care au amputații.

Pacienți cu activitate carioasă ridicată
Din nenumărate motive, unii pacienți au o activitate carioasă ridicată dar sunt sănătoși în toate celelalte privințe, mental și fizic. Examinările tipice, o data la sase luni, sunt descurajante pentru pacienți pentru că de fiecare dată sunt găsite noi leziuni carioase.

Pacienți cu boli parodontale progresive
Bolile parodontale cronice au nevoie de o atenție specială și de implementarea unor metode de igienă orală mai riguroasă pentru a stopa sau cel puțin pentru a încetini procesele din boala parodontală și pentru a păstra dinții cât mai mult posibil.

Pacienți cu sensibilitate dentară
Atât la bătrâni cât și la tineri, sensibilitatea dentară nu este neobișnuită. Procedurile tipice de igienă dentară nu sunt adecvate pentru a reduce sau a elimina sensibilitatea dentară, iar tratamentele și procedurile speciale trebuie folosite.

Schimbarea comportamentală a pacienților


Medicii dentiști cunosc dificultatea de a schimba comportamentul în igiena orală. Dacă un pacient deține o întreagă istorie referitoare la igiena orală precară, este aproape imposibil sa schimbi acea persoană în cineva care își spală meticulos dinții.

Schimbările comportamentale sunt afectate în principal de educație, iar aceasta trebuie să fie o parte importantă în orice încercare de a schimba igiena orală.

Dacă pacienții înțeleg motivul pentru care le este sugerată schimbarea comportamentului în igiena orală și consecințele de a continua igiena orală precară, potențialul pentru schimbare este cu mult îmbunătățit.

Știind cât este de dificil să schimbi un comportament, este important să le fie sugerate pacienților îmbunatățirile aduse în igiena orală care cer măcar minimul de schimbare din partea pacienților în igiena orală pe care o practică.

Concepte de prevenire pentru igiena orală


Nivele ridicate de fluor în pasta de dinți

Introducând conceptul de pastă de dinți cu nivel ridicat de fluor pacienților nu este dificil, deoarece mulți dintre ei se spală pe dinți din obișnuință, iar acest concept necesită doar schimbarea pastei de dinți.

Este recomandat ca practicienii să țină în cabinete o cantitate adecvată de pastă de dinți cu nivel ridicat în fluor pentru a fi vândută sau dată pacienților care au nevoie de acest serviciu de prevenire.

De exemplu, următoarele categorii de pacienți au nevoie de un nivel ridicat de fluor în pasta de dinți: oameni ce urmează terapie cu radiații sau chimioterapie, cei în vârstă sau copiii cu carii, pacienți cu bulimie, pacienți ce au avut multi dinți restaurați complet, pacienți ce urmează terapie ortodontica sau orice alta persoană care are o activitate carioasă severă.

Clătiri

Mai multe clătiri preventive sunt disponibile pentru potențialele asistări în controlul bolilor parodontale. Printre ele se afla Listerine și Crest 3D Pro Health.

Periuțe de dinți mecanice

Deși sunt disponibile un timp mai lung, cheltuiala este considerabilă, noile periuțe mecanice cu preț scăzut sunt obligatorii atât pentru pacienții fizic compromiși cât și pentru îngrijitorii care învață pacienții cu dizabilități intelectuale cum să le folosească.

Ața dentară

Persoanele care au nevoie de ața dentară pentru a-și curața dinții, adeseori sunt descurajate deoarece aceasta agață restaurările brute. Acești pacienți ar trebui avertizați să folosească ață subțire și rezistentă cum ar fi Glide Pro Health sau Colgate Total.

Diferența între ața dentară cerată standard și formele îmbunătățite este evidentă imediat în privința ușurinței de curățare și pacienții devin încurajați să o folosească. Se recomandă o singură curățare pe zi, chiar înainte de culcare și rezultatele pozitive nu vor întârzia să apară.

Programările dese la dentist

O singură programare și examinare la șase luni nu este de ajuns pentru tipurile de pacienți descriși în acest articol. Multi specialiști au recomandat ca acești pacienți să revină la control la două, trei sau patru luni până când starea lor este sub control, în timp ce ei pot reveni oricând la programările standard bianuale pentru administrarea tratamentului preventiv.

Curățarea limbii

Un factor important în igiena orală – este deseori neglijată. Dacă limba are culoare gri-verzuie sau gri-maronie, curățarea ei trebuie susținută. Multi pacienți nu își curață limba. Unii o periază, dar mijloacele speciale de curățare a limbii sunt mult mai eficiente pentru a îndepărta depunerile care se adună în jurul papilelor gustative.

Răzuirea suprafeței superioare a limbii o dată sau de două ori pe zi este sugerată pentru a reduce numărul microorganismelor din cavitatea bucală – după mic dejun și chiar înainte de culcare.

Mulți pacienți au nevoi speciale de prevenire legate de cariile dentare și bolile parodontale și o mare parte din pacienții cu dizabilități intelectuale sau fizice au nevoi specializate. Acest articol sugerează că aceste nevoi deseori sunt trecute cu vederea. Pentru cea mai buna îngrijire acordată pacienților cu aceste nevoi, practicianul dentar trebuie sa identifice nevoile speciale de igienă orală printre pacienții săi, să le aducă instrucțiuni și să implementeze o igienă orală specifică descrisă mai sus.