Acasă Sport Cum te ajuta practicarea artelor martiale?

Cum te ajuta practicarea artelor martiale?

173
0
DISTRIBUIȚI

Din multitudinea de sporturi, cateva au radacini martiale. Abordez un subiect oarecum tabu si acoperit de o serie de idei preconcepute, asupra carora voi aduce unele consideratii personale.

Nevoia de miscare este satisfacuta prin practicarea diferitelor sporturi, iar alegerea lor poate fii uneori destul de dificil de realizat. Plecand de la intrebarea „Ce vreau eu?„, o femeie isi contureaza obiectivele, si modul in care acestea vor fii realizate. Fie ca e vorba de un corp sanatos, tonic, armonios, incarcat cu energie, reprezentantele sexului frumos vor sa arate si sa se simta bine.

Urmeaza firescul „Cum?” sa fac, astfel incat toate acestea si nu numai, sa devina posibile, intr-o viata activa, cu un program incarcat si cu o alimentatie care nu poate fii controlata tot timpul.

Raspunsul meu este „sportul” in acceptiune  generala, iar provocarea pe care o adresez femeilor este accea de a „gusta” din acele sporturi care au radacini martiale. Adaptate cerintelor moderne artele martiale pot fi practicate intr-o forma potrivita fiecareia, indiferent de varsta, program, sau nivel de pregatire.

Pentru ca lumea artelor martiale este inca plina de mister, fiind deseori catalogata drept violenta, abstracta, stricta sau severa. Fara sa „inmoi” imaginea creata si sa diminuez aspectul „martial”, vreau sa deschid o perspectiva oarecum diferita asupra acestui domeniu.

Artele martiale, indiferent de origine sau stil, au acelasi obiectiv comun: cunoasterea corpului, a mediului si maximizarea potentialului atat fizic cat si psihic, iar plecand de la aceasta mica definitie cred ca ea ti se potriveste si tie: fie ca esti adolescenta, sotie sau mama.

Revenind la provocarea de mai sus in care spuneam ca absolut toate femeile ar trebui sa intre intr-o sala de combat, vin sa incarc aceasta afirmatie cu argumente care va vor face curioase si vor oferi stropul de curaj necesar pentru a face primul pas spre stilul martial care vi se potriveste.

Incep prin a dezminti mitul conform caruia „trebuie sa te bati”, nimic mai fals, violenta nu este un obiectiv, inveti lovituri, blocaje, tehnici de atac si aparare, iti cunosti propriul corp. Experienta a demonstrat ca potentialul fizic si psihic de care dispune o femeie este imens, el trebuie doar descoperit si pus in valoare, astfel el se transforma intr-una dintre cele mai frumoase calitati din arsenalul acesteia.

Increderea capatata este prezenta peste tot, fie ca esti cu familia, la job, unde trebuie sa fii mereu in forma si gata de „lupta”, fie ca esti in vacanta si trebuie sa faci fata provocarilor naturii, tu vei fii pregatita!

Un alt avantaj, este aspectul fizic, nu o sa intru in delatii statistice: cate calorii se consuma pe antrenament si care sunt procentele de tesut adipos care se metabolizeaza intr-o saptamana, in schimb efortul aerob, dinamic, uneori intens, sau in volume mari, sculpteaza corpul, il fortifica atat la exterior cat si in interior prin cresterea imunitatii.

La capitolul dezavantaje, singurul care merita mentionat este, dependenta.

Odata ce ai intrat in lumea sportului, a artelor martiale, risti sa te trezesti peste cativa ani, ca inca nu te-ai oprit, ca dupa fiecare zi esti mai buna, mai increzatoare, mai puternica, succesul devine o obisnuinta, iar randamentul tau depaseste cu mult media celor din jur, iar ce te motiveaza sa mergi tot inainte este dorinta de a fii mai buna, poate cea mai buna!

Sorin Geana, antrenor Ashihara karate.

Club BodyExprim

DISTRIBUIȚI