Acasă Curiozităţi Un nou scenariu apocaliptic: Pamantul se indreapta spre o noua era glaciara?

Un nou scenariu apocaliptic: Pamantul se indreapta spre o noua era glaciara?

1056
0
DISTRIBUIȚI

Climatologi din mai multe tari sustin teoria prin care Pamantul se indreapta catre o „Mini era glaciara”.

Totul a inceput in anul 1645, in perioada cunoscută sub numele de Minimul Maunder, când Soarele a fost aproape fără pete, în comparaţie cu cele 40-50 de mii de pete, consemnate în mod curent. Această perioadă a durat aproximativ 70 de ani şi a fost cunoscută ca „Mica era glaciara”, pentru că în Europa şi America de Nord s-au consemnat temperaturi mult mai mici decât media.

Frecvența și intensitatea fenomenelor solare variază in cadrul unui ciclu de aproximativ 11 ani. În timpul acestei perioade numărul petelor solare înregistrează un minimum și un maximum. In fiecare ciclu solar, numărul de pete solare și furtuni solare crește până la un maxim solar. Apoi, după câțiva ani de activitate mare, Soarele isi reduce activitatea si ajunge la minimul solar. Când Soarele devine mai activ, suprafața sa se acoperă de pete. Savantii considera ca activitatea solara, respectiv numarul de pete de pe soare este in directa legatura cu schimbarile climatice. 

De asemenea, in timpul activitatii solare minime, razele cosmice penetrează sistemul solar mult mai usor, acest fapt avand implicații pentru astronauți și chiar pentru călătoriile cu avionul obisnuite.

Razele cosmice pot creste stratul de nori al planetei, rezultând scăderea temperaturii la nivelul Pamantului. Fenomenele solare sunt dupa parerea specialistilor, in stransa legatura cu vremea extrem de rece si zapada cazuta in cantitati mari in Europa, si America de Nord din ultima perioada.

Numarul de zile fara pete solare inregistrate in ultimii ani sunt urmatoarele:

2017: 10 zile (91%)
2016: 32 zile (9%)
2015: 0 zile (0%)

2014: 1 zi (<1%)
2013: 0 zile (0%)
2012: 0 zile (0%)
2011: 2 zile (<1%)
2010: 51 zile (14%)
2009: 260 zile (71%)

pata solara 2017
Ultima pata solara inregistrata in Ianuarie 2017

In urma calculelor, specialistii prevad ca numarul petelor solare va scadea dramatic pana in anul 2019, cand se pare ca se va inregistra un nou minim solar.

Deasemenea, un studiu efectuat in Florida de catre „The Space and Science Research” atesta faptul ca ar exista o legatura stransa intre numarul petelor solare si activitatea seismica de pe Pamant. Studiul a analizat activitatea vulcanica dintre anii 1650 si 2009 si activitatea seismica din perioada 1700 – 2009 prin comparatie cu inregistrarile numarului de pete solare. Rezultatul demonstreaza ca exista o corelatie intre activitatea solara redusa si cele mai mari evenimente seismice și vulcanice din istoria înregistrată.