Acasă Curiozităţi De ce ar face o tara asa ceva? Suedia, nevoita sa importe...

De ce ar face o tara asa ceva? Suedia, nevoita sa importe gunoi!

1447
0
DISTRIBUIȚI

In timp ce Romania se sufoca sub munti de deseuri, Suedia duce o lipsa acuta de gunoi.

Guvernul suedez acorda prioritate resurselor durabile în țară, si astfel, Suedia devine treptat un factor important in producerea de energie din surse regenerabile. În 1991, Suedia a devenit prima țară din lume care a pus în aplicare o taxă ridicata pe combustibilii fosili. Astăzi, țara generează mai mult de jumătate din electricitate din surse regenerabile. În afară de aceasta, Suedia are un plan ambițios de a rula în întregime pe energia din surse regenerabile până în 2040.

Începând cu 2014, Suedia a adoptat o abordare foarte radicală a felului in care sunt tratate deseurile, astfel, energia este produsă prin arderea gunoiului în cuptoare speciale, într-un proces cunoscut sub numele de incinerare. Incinerarea este un proces de tratare a deșeurilor, care implică arderea substanțelor organice conținute în deșeuri. Incinerarea și alte sisteme de tratare a deșeurilor la temperaturi ridicate sunt denumite  „tratamente termice.“ Incinerarea deșeurilor transformă deșeurile în cenușă, gaze de ardere și căldură.

Gazul produs in urma incinerarii este apoi folosit pentru producerea energiei electrice și termice. Acest lucru este cunoscut sub numele de proces WTE (waste to energy). Suedia are un total de 32 de locatii in intreaga tara, pentru procesul WTE.

Desi sunt guri rele care reclama ca este posibil ca Suedia să crească emisiile de CO2 în atmosferă prin arderea de gunoi, expertii spun ca procesul generează energie mai curată decât arderea cărbunelui.

Intregul proiect are mult succes in intreaga tara, si pe langa producerea de energie, gunoiul are o intrebuintare extrem de eficienta. Dar pentru ca si gunoiul din Suedia se gaseste in cantitati limitate, se importa deseuri din alte tari ale U.E. Tarile trimit gunoiul in Suedia pentru a evita plata unor amenzi pentru depozitarea ilegala a deseurilor, dar ideea suedezilor incepe sa le surada si altora, care au inceput sa isi construiasca incineratoare.

In Romania, gunoiul se transforma in bombe ecologice, garda de mediu ridica din umeri, iar „politicienii” isi paseaza problemele, fara rusine. Pe cand o initiativa similara ca cea a Suediei?

DISTRIBUIȚI