Acasă Curiozităţi 15 adevaruri stiintifice despre magnetism

15 adevaruri stiintifice despre magnetism

1704
0
DISTRIBUIȚI

Magnetismul este un fenomen caracterizat prin interactiunea dintre corpuri. Se vorbeste despre biomagnetism, magnetism terestru, electromagnetism, feromagnetism, si in toate cazurile este vorba despre forte de atractie sau respingere intre corpuri. Savantii studiaza in continuare fenomenele magnetice si incearca sa inteleaga comportamentul acestora. Iata cateva adevaruri stiintifice despre magnetism:

 1. Exploziile solare sunt, de fapt, o eliberare bruscă, explozivă a energiei magnetice sub formă de radiație electromagnetică si particule atomice.
 2. Cele mai multe furtuni magnetice pe Pământ apar în timpul echinocțiilor, în martie și septembrie.
 3. Polii magnetici ai soarelui isi inverseaza locatia la fiecare 22 de ani, perioada fiind numita Ciclul magnetic Hale.
 4. In ultimii 20 de milioane de ani, polii magnetici ai Pamantului si-au inversat locațiile geografice la fiecare 200.000 – 300.000 de ani. Ultimul eveniment, insa, a avut loc în urmă cu 780.000 de ani.
 5. Cel mai puternic câmp magnetic cunoscut este cel de pe steaua SGR 1806-1820, acesta fiind estimat la 800 de trilioane Gauss (un trilion=o mie de miliarde).
 6. Galaxia Calea Lactee are o intensitate a câmpului magnetic de aproximativ 0,000003 Gauss.
 7. Un magnet de frigider are o putere de 50 Gauss.
 8. O pata solara poate avea un câmp magnetic cu o rezistență de până la 10.000 Gauss, dar ciclul de viața este foarte mic!
 9. Locatia geografică a Polului Nord magnetic al Pământului se misca în prezent cu o viteză de 100 de metri pe zi.poli magnetici ai pamantului
 10. Locatia polului nord magnetic era controlata o data la cativa ani, insa datorita miscarii sale foarte rapide, acum este verificata mult mai des.
 11. Aurorele boreale se deplasează în armonie cu liniile câmpului magnetic al Pământului.
 12. Câmpul magnetic al Pământului este în scădere, cu 5% în fiecare secol.
 13. În funcție de viteza și direcția de mișcare dumneavoastră, un câmp magnetic pur poate fi transformat într-un câmp electric și invers.
 14. Câmpurile magnetice și câmpurile electrice sunt componente ale câmpului electromagnetic.
 15. Un magnet de jucărie produce mai multă forță fata de o agrafă de birou decât întreaga masă a Pământului prin atractia gravitationala.