Acasă Galerie foto EMulte Franck and the pacifier

Franck and the pacifier

226
5
DISTRIBUIȚI

Franck este cainele… 🙂

DISTRIBUIȚI

5 COMENTARII

 1. Dupa cum am promis, revin cu o continuare la articolul Etatizarea BNR;
  Situatia extrema din 1947, a obligat statul democrat-popular la o serie de masuri populiste, menite sa apere interesele taranimii muncitoare sau mai bine spus menite a da sanse de supravietuire acestei clase sociale, fara a apela la imprumuturi externe. Totodata masurile dure impuse, asigurau si continuitatea guvernarii.


  Astfel in iunie 1947 s-a adoptat legea prin care reforma agrara era considerata ”act de guvernamant”, cat si legea ”Reglementarii circulatiei si stabilirea regimului juridic al imobilelor rurale.” Prin aceste legi se bloca practic, orice posibilitate a mosierimii de a lovi in reforma agrara, de a profita de situatia grea a taranimii muncitoare din regiunile lovite de seceta pentru a-i smulge bunurile obtinute prin reforma agrara. Chiaburii au fost obligati sa restituie taranilor muncitori pamanturile acaparate.
  Producatorii agricoli erau obligati sa predea statului o parte din recolta sub forma de cote, stabilite progresiv in raport cu suprafata agricola si productia efectiv obtinuta. Astfel s-au format rezerve de stat la produse alimentare, asigurandu-se aprovizionarea cu alimente in centrele industriale nou create. Specula si sabotojul economic au fost practic anihilate.
  Programul implementat de Gh.Gheorghiu -Dej presupunea 3 elemente cheie: Control, Supraveghere, Evidenta, elemente consacrate dealtfel in zilele noastre ca fiind functii ale managementului. Astfel chiar si in conditiile in care, mijloacele de productie se aflau in mainile capitalistilor, statul putea interveni cu succes in viata economica.
  Sub lozinca ” Cu fata la productie”, in intreaga tara s-a desfasurat o adevarata competitie economica. In conditii foarte grele de munca, de multe ori flamanzi si dezbracati in ateliere descoperite, friguroase si prost utilate, muncitorii au dat viata chemarii partidului. Cu toate ca intreprinderile erau in mainile capitalistilor!!! Intrecerile patriotice au reprezentat inceputurile unei noi atitudini fata de munca! Sentimentul national inflacara muncitorimea, facand-o sa se simta libera si cu un sens!
  Increderea pe care P.C.R. a obtinut-o ca urmare a masurilor populiste luate a fost precum o flacara! Taranimea si muncitorimea a simtit ca statul e de partea lor si au reactionat ca atare! Productia si productivitatea au crescut brusc. S-a imbunatatit disciplina in munca, au scazut absentele in productie, muncitorii se preocupau de economisirea de materiale si combustibil. E incredibil cum pot reactiona masele cand exista unitate in deciziile statului si cand acesta, statul, reuseste sa convinga ca e alaturi de popor!
  Sentimentul national si nicidecum iubirea fata de ideologia comunista a facut sa apara un fenomen unic: Munca Patriotica, munca facuta cu inima deschisa si indreptata spre refacerea economiei si spre construirea unei noi tari! In anii 1946-1948 munca patriotica a capatat forme organizate. Mobilizate de partid, brigazile de tineret au efectuat lucrari de mare insemnatate economica, construind conducta de gaze Agnita-Botorca, Ceanul Mare-Cluj, linii feroviare Bucuresti-Rosiori-Craiova, Bumbesti-Livezeni, Salva-Viseu. Eforturile si daruinta clasei muncitoare au avut ecou si in randul maselor taranesti, ”electrizandu-le” si insuflandu-le si acestora un puternic sentiment national. Lozinca ” Nici o palma de pamant neinsamantata” era deja un crez. Primavara lui 47 , planul de insamantare a fost depasit cu 10% !Imagine cu tractor din 1947!
  La inceputul anului 1948, Nicolae Ceausescu este numit in functia de Ministru al Agriculturii!
  Eforturile combinate ale muncitorimii si taranimii au permis guvernarii democrat-populare sa faca posibila luarea de noi masuri in vederea inoirii economiei nationale. Astfel, pe fondul unei increderi populare fara precedent, la 15 august 1947 are loc stabilizarea monetara ! Caracterul stabilizarii monetare a fost unul anticapitalist, clasele exploatatoare fiind expropiate de o parte din averea lor in numerar. Practic a fost o ”nationalizare”…o lovitura zdrobitoare data elementelor speculante. Raportul nou stabilit intre preturi si salarii, a creat conditii favorabile stimularii si dezvoltarii productiei, insanatosind viata economica.
  Stabilizarea monetara din august 1947, a fost facuta pe baza resurselor interne, fara imprumuturi inrobitoare de la capitalistii straini. Astfel, stabilizarea monetara din 1947 a intarit fara precedent independenta nationala a ROMANIEI! Cercurile reactionare din tara si de peste hotare a intampinat cu furie acest eveniment. Ostilitatea acestora s-a manifestat sub forme diferite dar cu aceelasi scop: salvarea pozitiilor lor economice si rasturnarea puterii muncitoresc-taraneasca. Salvarea economica a Romaniei era acum garantata in schimb reactiunea burgheziei, comploturile si atentatele acesteia, au obligat P.C.R. sa treaca la arestari masive…in articolul urmator va voi povesti pana unde s-a ajuns…! Radu Roncea