Acasă 'Round da world Vedetele de la Hollywood strâng cureaua

Vedetele de la Hollywood strâng cureaua

209
0
DISTRIBUIȚI

Criza îi obliga pe actori sa-si reduca onorariile… În urma cu patru ani, Tom Cruise baga în buzunar 80 de milioane de dolari pentru interpetarea lui Ethan Hunt din ‘Mission: Impossible III’. Acum se pregateste de seria a patra pentru suma de ‘numai’ 20 de milioane de dolari. Nu trebuie sa-i purtam însa de grija având în vedere ca va mai lua un procent din încasari, mai ales daca filmul va avea succes, noteaza ziarul El Pais, citat de Agerpres.

Denzel Washington a fost nevoit sa accepte anul acesta o importanta reducere a onorariului sau pentru filmul ‘Unstoppable’: 15 milioane de dolari, în loc de 20 de milioane, cum era obisnuit. Kate Winslet o fi câstigat anul trecut Oscarul pentru cea mai buna actrita, dar salariul ei nu depaseste 4 milioane de dolari. În timp ce Julia Roberts a renuntat la rolul principal din filmul ‘The Proposal’ pentru ca i se oferea prea putin, comparativ cu cele 15 milioane primite pentru ‘Duplicity’.

Acum a acceptat sa joace în ‘Eat, pray, love’ pentru o suma ‘modesta’ de sub 10 milioane. ‘The Proposal’ a ajuns în mâinile Sandrei Bullock, pentru un salariu mult mai mic, desi filmul a fost unul cu cele mai mari încasari ale anului 2009. ‘Nu pot sa ma plâng. Ar trebui sa fiu multumita pentru sumele jignitor de mici, pe care le-am primit anii acestia pentru filme care nu se anuntau prea bune’, a recunoscut Bullock cu sinceritatea care o caracterizeaza.

Candidata la Oscar pentru filmul ‘The blind side’, Bullock este printre putinele care vorbesc de bani în public, o tema aproape tabu la Hollywood. Si este capabila sa accepte reducerile drastice cu care se confrunta o industrie, care motiva pâna de curând vedetele sale sa ceara salarii de milioane de dolari. Cei care cereau 15 milioane pentru a începe doar sa negocieze se multumesc acum cu 10 milioane. Iar pretentia lor de a percepe un procent din încasari, precum 22,5% de care a beneficiat Cruise cu fiecare participare a sa la seria ‘Misiune imposibila’, este deja de domeniul trecutului.

Se vor bucura de o parte din încasari, cel mult dupa ce studioul îsi va recupera investitia. În aceste vremuri de restriste, esecul unui film nu tine doar de stralucirea unu star de cinema. Cu exceptia lui Will Smith si Angelinei Jolie, care continua sa transforme în aur tot ceea ce ating, multe vedete si-au pus sub semnul întrebarii credibilitatea la ora încasarilor unui film. Revista Forbes si-a permis sa faca anul acesta o lista a starurilor care, în 2009, nu si-au meritat salariile, în care figureaza nume sonore, precum Will Ferrell, Eddie Murphy, Ewan McGregor si Tom Cruise.

Faptul ca 2009 a fost unul din anii cu cele mai mari beneficii din istoria Hollywood-ului, depasind 10,6 miliarde de dolari, nu a însemnat si o ameliorare a finantelor vedetelor. Unele din filmele cu cel mai mare impact la public, precum ‘Avatar’, ‘Up’ sau ‘Star Trek’ nu au în distributia lor vedete cu nume mari. De unde si faptul ca primul pe lista întocmita de Vanity Fair, a celor 40 de actori cu cele mai mari salarii la Hollywood, este Daniel Radcliffe, care joaca rolul lui Harry Potter.

În orice caz, criza nu stârneste mare îngrijorare în rândul vedetelor. Unii, precum George Clooney, îsi completeaza veniturile cu spoturi publicitare. ‘Sunt participari ocazionale care îmi permit sa faca ceea ce vreau’, spune Clooney. Si sa joace în filme, precum ‘The Men Who Stare at Goats’, pentru care nu a primit bani decât dupa lansarea pe ecrane.

DISTRIBUIȚI