Acasă Actualitate Noi cazuri de gripa porcina in Romania

Noi cazuri de gripa porcina in Romania

222
0
DISTRIBUIȚI

Raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii din 29 iunie 2009 arata ca s-au inregistrat 70893 de cazuri de infectare cu gripa porcina (gripa A – H1N1), 311 cazuri soldandu-se cu decese. Până la această dată, în România s-au înregistrat 35 de cazuri de infectare cu virusul gripal A/H1N1.
Centrul de supraveghere a bolilor transmisibile a anunțat depistarea a două noi cazuri de gripă A/H1N1, la Iași. Este vorba despre doi adolescenți care fac parte din grupul care a venit, în urmă cu o săptămână, din Marea Britanie, pentru a participa la un proiect social. În prezent, pacienții sunt internați în Institutul de Boli Infecțioase din Iași, pentru tratament cu medicamente antivirale, iar starea lor de sănătate e favorabilă. Autoritățile sanitare continuă supravegherea epidemiologică a contacților acestora.

In cazul adultilor simptomele de alarma care indica necesitatea unui tratamentb medical de urgenta sunt: -respiratie dificila ( dispnee) -durere sau senzatie de apasare in piept sau abdomen -ameteli -confuzie -varsaturi severe si persistente -simptomele de gripa se amelioreaza intial, pentru a reapare cu febra si tuse agravata.
In cazul copiilor simptomele de alarma care necesita interventie medicala de urgenta sunt: -accelerarea respiratiei / respiratie dificila -tegumente cianotice ( de culoare albastra) -varsaturi severe si persistente -somnolenta si astenie -agitatie ( copilul este agitat si nub se linisteste nici daca este tinut in brate) -simptomele de gripa se amelioreaza intial, pentru a reapare cu febra si tuse agravata.

Ce masuri de igiena sunt recomandate pentru prevenirea imbolnavirii?

In lipsa unui vaccin impotriva gripei porcine, urmatoarele actiuni pot preveni raspandirea virusului:
• Acoperiti gura si nasul cu o batista atunci cand tusiti sau stranutati si aruncati batista la gunoi dupa utilizare;
• Spalati frecvent mainile cu apa si sapun, in special dupa ce stranutati sau tusiti; solutiile be baza de alcool pentru spalarea mainilor pot fi utile;
• Evitati atingerea ochilor, nasului si gurii deoarece virusul se poate raspandi pe aceasta cale;
• Incercati sa evitati contactul strans cu persoane bolnave;
• Daca va imbolnaviti de gripa, stati acasa si nu mergeti la servici sau scoala, limitand astfel contactul cu alte persoane bolnave.

Sursa: Ministerul Sanatatii

DISTRIBUIȚI