Acasă Actualitate Nea Ion, argintarul

Nea Ion, argintarul

161
0
DISTRIBUIȚI

Batranul Cismigiu gazduieste pentru a treia oara festivalul national de folclor. Inca de la primele ore ale diminetii, aleile erau pline de vizitatori si negustori veniti din toate colturile tarii pentru a-si vinde marfa, pregatita minutios inca din timp.

Dupa un tur al tarabelor si casutelor amplasate strategic in parc il gasesc si pe cel caruia ii place sa i se spuna nea Ion, un rrom argintar din Bucuresti. Il rog sa-mi acorde un interviu si ma pofteste sa iau loc la masa lui.

Observandu-mi aparatul foto din mana, se grabeste sa-si puna palaria neagra si mare pe cap, mentionand ca, citez: „Daca n-am palaria, nu mai sunt argintar!” Ii zambesc, semn ca sunt de acord si pornesc discutia. Spre surprinderea mea , observ un vocabular destul de dezvoltat si fara prea multe greseli gramaticale. Destul de scuturat, ingrijit si cu o inteligenta care iese repede la iveala, se grabeste sa-mi spuna ca este presedintele Ligii Mestesugarilor Argintari  inca din 2004, liga infiintata in anul 1994.  Incerc sa fac o paralela intre nea Ion, rrom mestesugar si rromul care coboara din X5, cu bijuteriile de aur afisate ostentativ si caut sa gasesc cu ajutorului lui, motivele sau principiile care fac diferenta. Imi spune cu o modestie in glas, demna de invidiat ca munca face omul fericit si ii aduce cu mult mai multe satisfactii decat o masina luxoasa si un lant de aur de 100 de grame. Oarecum suparat pe exemplul oferit, tine sa mentioneze ca din cauza celor de mai sus sunt discrimnati si  rromii care traiesc din munca cinstita. Se plange ca majoritatea oamenilor nu fac diferenta intre un rrom care face ceva constructiv pentru el si familia lui si implicit pentru societatea  destul de bolnava. Imi prezinta mandru marfa lucrata cu multa migala si despre care spune ca a investit, pe langa truda si mult mult suflet. Ii multumesc frumos pentru amabilitatea de care a dat dovada, il felicit pentru activitatile lui si ma indepartez de taraba lu’ nea Ion cu un sentiment de bucurie in suflet si cu speranta ca intr-o buna zi, toti rromii vor fi rromi si nu tigani.

DISTRIBUIȚI