Acasă Mioritic Colectia Irinei Schrotter, de departe, a coplesit si anul acesta Fashion Week

Colectia Irinei Schrotter, de departe, a coplesit si anul acesta Fashion Week

209
1
DISTRIBUIȚI

Ina Manta

Nu am sa vorbesc despre culisele Fashion Week, unde agitatia si caldura s-au intrecut pe sine: machiajul, pieptanaturile complexe si alambicate puteau crapa sistemul nervos al oricarui nascut cu rabdare. Totul a fost facut cu minutiozitate sub presiunea timpului, rezultatele stralucitoare putandu-se vedea pe podiumul de prezentare. M-am si gandit, daca multe domenii ale vietii noastre economice si sociale  ar fi acoperite de oameni la fel de dedicati si entuziasti in profesia lor ca: artistii in machiaj si coafat, altfel ar fi viata noastra.

bogdan vladau pentru ismPe podium a stralucit de departe colectia Irinei Schrotter – desenata de talentatul  creator, Razvan Ciobanu. Punctul de plecare al colectiei a fost strada, acel streetwear regasit la marii designeri internationali.  Stilul androgin al colectiei fiind adus de paietele puse pe sacou, caci daca elementele stralucitoare pana acum barbatii le purtau doar la evenimente speciale, acum ele sunt aduse in vestimentatia de zi cu zi. Materialele exploatate la maxim au fost: pielea si matasea facand o colaborarea vestimentara exceptionala.

Cealalta colectiei a designerului Irina Scrotter a fost un pic o reluare a unei teme cu care ea s-a mai prezentat, doar ca de data aceasta ea a fost facuta mai in forta, fiind adresata femeii puternice. Un pic nedreapta aceasta adresare intr-o tara a misoginismului, dar incurajatoare si motivanta. Vestimentatie, avem! Acum doar trebuie sa gasim in noi forta de-a fi de neintrecut in profesiile noastre.

Nu am sa las sa para mai putin semnificative colectiile celorlati,  creativitatea lor fiind insa mai putin liniara ca exploatare si combinatii  a materialelor.  Debutanta Tatiana Strimbovschi avand o joaca a materialelor inedita. Dezamagitoare mi s-a parut colectia Cristinei Nichita, o revigorare a anilor 1940, insa materialele mi-au amintit de hainele purtate de tovarasele anilor comunisti. Desi feminitatea a fost cea care se vroia pusa in valoare de aceasta colectie…

Prezentatorii  colectiilor au dat si ei o nota colectiilor:  Irina Pacurariu – entuziasta; Andrea Marin-Banica – matematica si riguroasa, asa cum deja o stim; Andreea Raicu – zambitoare si parca indragostita;  Oana Turcu si Cristi Brancu, parca sudati unul de celalalt, caci asa au stat si-n culise, tinandu-se in permanenta de mana.

La sfarsitul maratonului Fashion Week pot spune ceea ce se stie: stim sa facem din nimic brici. Meritorie si desavarsita imi pare dedicarea totala a Irinei Scrotter care s-a luptat sa adune fondurile necesare realizarii evenimentului – este cunoscuta cearta sa cu primarul, acesta cedand si participand cu 50 000 E, din suma de 150 000 E, aceasta suma reprezentand costurile permanentizarii si cu acest an a glamourului in batranul si fermecatorul Iasi.

foto: www.rfw.ro