Acasă Diverse Vedetele trustului Pro au facut primul primul pas pentru sustinerea bolnavilor...

Vedetele trustului Pro au facut primul primul pas pentru sustinerea bolnavilor de leucemie

157
1
DISTRIBUIȚI

Vedetele Pro au urmarit indeaproape desfasurarea campaniei “Avem viata in sange” initiata de Stirile ProTV iar pe 20 si 21 mai au devenit ele insele donatori.

Prezente la sectia de Hematologie a Spitalului Clinic Fundenii, vedetele ProTV Oana Cuzino, Oana Andoni, Monica Dascalu, Corina Caragea, Mihai Dedu, Florin Busuioc, Neti Sandu, Magda Palimariu, Roxana Ciuhulescu, Amalia Enache si Cristian Leonte, alaturi de vedetele ACASA TV Dana Rogoz, Razvan Fodor, Andreea Patrascu, Ana Maria Gheorghe, Ioana Maria Moldovan, Iuliana Luciu, DJ-ii Info Pro Ramon Cotizo, Florin Goldic, Ionut Dragu si Ernest Fazekas si membrii trupei Montuga au donat sange si s-au inscris astfel in baza de date a Centrului de Imunologie si Virusologie din cadrul Spitalului Clinic Fundeni.

Procedura a fost una foarte simpla si rapida. La inceput se recolteaza 8 ml sange pentru analize si pentru stabilirea codului imunologic. Datele sunt apoi introduse intr-un registru si sunt accesate in momentul in care un bolnav are nevoie de transplant. In cazul in care exista o compatibilitate, donatorul este contactat si, in cazul in care isi da acceptul, supus procedurii de transplant: 2 ore in care trebuie sa fie conectat la niste aparate speciale care separa celulele stem din sange.

Baza de date care apartine Centrului de Imunologie si Virusologie din cadrul Spitalului Clinic Fundeni numara in momentul de fata aproximativ 450 de donatori. Ea va deveni activa in momentul in care Registrul National al Donatorilor de Maduva isi va incepe oficial activitatea.

Paula Herlo

In cele doua luni de cand am demarat campania “Avem viata in sange” cel mai important pas a fost faptul ca Ministrul Sanatatii si Primul Ministru au promis ca pana in luna septembrie vor infiinta Registrul National al Donatorilor de Maduva  in Romania. Noi suntem cu ochii pe ei. Donarea de celule stem nu este periculoasa si prin asta putem salva viata cuiva.

Oana Cuzino

Nu este deloc periculos. Oricare dintre noi ar putea fi in aceasta situatia si de aceea mi se pare foarte important ca printr-un gest atat de simplu putem salva vieti.

Amalia Enache

Nu doare deloc, este ca si cand te-ai intepa in deget cu acul. Am urmarit campania de la bun inceput si am fost foarte mandra de colegii mei de la Stirile ProTV ca au demarat-o. Eu am aflat de la ei cat este de simplu sa ii ajutam pe acesti bolnavi. Credeam ca este un procedeu mult mai complicat.

Corina Caragea

Mie imi este destul de frica de ace, dar ma bucur foarte mult ca pot participa la infiintarea acestui Registu care va face practic diferenta intre viata si moarte pentru sute de bolnavi. M-au impresionat toate cazurile prezentate in cadrul acestei campanii, dar in special cel al balerinei care a murit chiar in ziua transplantului.

Cristi Leonte

Procesul este foarte simplu, este o recoltare de sange ca la analize. Nu doare, nu dureaza mult, poti sa te intorci imediat la treaba. Este foarte simplu pentru tine ca donator, nu spun cat de mare este pasul pentru cel care va primi celulele atunci cand Registrul se va infiinta.

Dana Rogoz

Am fost socata sa aflu ca in Romania in momentul de fata sunt inregistrate ca posibili donatori doar 400 de persoane. Ii rog pe toti sa vina sa doneze pentru ca nu este deloc complicat. Sper ca in decursul timpului sa fie cineva compatibil cu mine si atunci voi putea face si mai mult.

DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

  1. Bolnav la 24 de ani Mă numesc Magyara Rudolf Leonard, am 24 de ani şi bani prea puţini pentru a-mi permite medicamentele necesare tratării afecţiunilor de care sufăr. Nu am pe nimeni, am crescut, de la un an, în mai multe case de copii din Sibiu, iar de la 18 ani sunt pe drumuri. Acum dorm la un adăpost de noapte din Sibiu şi nu pot muncii pentru că medicii mi-au interzis efortul fizic. Sufăr de ciroză hepatică, ulcer, leucemie şi scolioză toracică şi am nevoie, lunar, de medicamente în valoare de aproape cinci milioane de lei pentru a putea urma tratamentul prescris de medici. Mă adresez oamenilor cu suflet şi credinţă în Dumnezeu să mă ajute pentru a putea continua acest tratament. Cei care doresc, mă pot ajuta cu mici donaţii în contul deschis la BCR RO36RNCB0231088855520001 (lei). Mă puteţi contacta şi la numărul de telefon 0757.20.54.95 sau la adăpostul de noapte din Turnişor